The Greenwich Lane

The Greenwich Lane represents a collection of five condominium buildings and five townhouses in Manhattan’s West Village at the site of the former St. Vincent’s Hospital. Zubatkin’s longtime client, Eastgate Realty, and its joint venture partner, Rudin Management Company, are responsible for the 737,000 square foot high-end residential project. The $1 billion adaptive re-use project includes a luxury amenity package, complete with a central courtyard, state-of-the-art fitness floor and 25-meter pool, separate social entertaining suites, children’s playroom and an underground private garage. Located in the Greenwich Village Historical District, the project required the navigation of a complex municipal approvals process. Pre-Certified as a LEED Gold residential development, The Greenwich Lane is aiming to be one of the first LEED Neighborhood Developments in New York City.

The project also includes the creation of the St. Vincent’s Triangle Park, a public space that honors the rich history of St. Vincent’s 160 years of service and features an AIDS memorial.

Role + Responsibilities

The joint venture of Eastgate Realty and Rudin Management Company retained Zubatkin to assist the development team in overseeing the project and providing the financial controls, administration, and reporting. The focus of Zubatkin’s work was assisting with the management of the overall project budget, schedule, bid and award of trades, contracts, construction oversight and quality control. The firm’s In-House Technical Group assisted in the review of drawings, establishing the trade contractor purchasing strategy, resolving technical issues, defining the scope of work for the trade contracts, and change management.

With a unique pre-sale environment that included a virtual tour of the planned residences, the project is more than 70% sold in advance of construction completion.

Related Projects

  • Client Joint Venture of Eastgate Realty and Rudin Management
  • Location New York, NY
  • Size

    737,000 sf

  • Architect
    • FXFOWLE
    • Thomas O'Brien of Aero Studios (Interior Design)
  • Construction Manager
    • Turner Construction

Pre-Certification:  LEED Gold

Landscape courtyard designed to create micro climate, improve air quality, and reduce urban heat island

Storm water collected for reuse in building cooling systems and irrigation

New public park provides open space to community

Low Flow Fixtures conserve water use

Use of recycled and local materials

Electric vehicle charging stations

LED lighting reduces material consumption and energy